Affiliate Marketing Bedrägeri

Image 6

Bedrägeri förekommer inom affiliate marketing. Bedrägerierna görs mot annonsören och syftar då till att ge utgivaren mera pengar, samt mot affiliaten och i slutändan kan det drabba kunden. Jag börjar med att beskriva bedrägeriet mot annonsören och går sedan vidare med bedrägeri mot utgivaren och slutar med en kort utveckling av bedrägeri mot kunden.

Bedrägeri mot annonsören

Den enklaste formen av bedrägeri består av att utgivaren själv sitter och klickar på annonsörens länkar eller banners på sin webbsida. Den typen av bedrägeri är relativt enkel att begränsa. Varje dator har en unik IP-adress, den fungerar ungefär som ett personnummer. IP-adressen är en av de uppgifter som annonsören samlar in med hjälp av cookies. Därmed kan man också sätta en begränsning eller en varning vid x antal besök från en och samma IP-adress.

Svårare är det med de mer avancerade metoder som används. Vanligen går det till så att samtidigt som du laddar upp en affiliates hemsida laddas ett litet program ner till din webbläsare. Om du senare och det oavsett om det är från den sida du just besöker eller någon helt annan, går till annonsörens hemsida kommer du att länkas över utgivarens sida. Oftast går det så snabbt att man inte hinner märka länkningen.

För annonsören innebär det här inte enbart att man betalar ut en för hög summa till den fuskande utgivaren. Dessutom kommer analyser av deras reklamkampanjer att bli felaktiga och det kan i sin tur leda till att de fattar felaktiga beslut i framtiden.

Du kanske undrar om det verkligen kan ge någon inkomst att tala om att bluffa till sig “några klickningar”. Jo, det kan det. På Bussinies Insider (länk i slutet av artikeln), kan du läsa om hur FBI grep affiliatern Shawn Hogan för bedrägeri. Enbart Ebay hade, under ett par års tid betalat ut 28 miljoner dollar till Hogan.

Bedrägeri mot affiliaten

Den typ av bedrägeri som förekommer mot affiliater är oftast inte illegala, men bygger på att lura på någon något. Säkert har du någon gång ute på nätet eller via mail fått erbjudande som skriker ut “Tjäna 5000 eller mer, i veckan” eller något liknande. den följande undertexten brukar bland annat innehålla ett “verkligt fall”, där någon berättar hur den tjänar massor av pengar genom att endast jobba ett par timmar per dag. Avslutningsvis uppmanas du antingen direkt att köpa in dig i programmet eller att fortsätta till en webbsida, där du kan läsa mer om samma sak och sedan får du där erbjudande om att gå med i programmet. Idén bygger på att skapa en dröm, drömmen om att tjäna så mycket som möjligt utan att egentligen anstränga sig. Men det är som sagt en dröm som väldigt få lyckas uppnå.

När en person väl köpt programmet, kommer nästa bedrägeri, nu i form av merförsäljning till personen som köpt programmet. Mail skickas ut med erbjudande om att köpa böcker eller program som skall ge hjälp till att öka försäljningen ytterligare, snabba upp processen mot ekonomiskt oberoende och ett avkopplande liv i lyx och överflöd.

Men tyvärr, det är ungefär som att spela på Lotto. De som gör det drömmer om den stora vinsten, men de flesta av dem som överhuvudtaget vinner något, får mindre än 100 kronor. På ett sätt är Lotto bättre. Att köpa en lottorad kräver mindre arbete än vad dessa falska affiliateprogram gör.

Det är sant att vem som helst kan lyckas med och bli rik av affiliate marketing, men det är också sant att de flesta som försöker inte lyckas särskilt bra. Det är mångdubbelt fler förlorare än det är vinnare. Med andra ord tänk dig för noga innan du ger dig in i branchen. Sudda bort drömmarna och se realistiskt på dina möjligheter att lyckas. Jag säger inte att det är omöjligt, men det kräver mycket och hårt arbete.

Det bör också påpekas att äkta affiliate marketing alltid är gratis för affiliaten.

Bedrägeri mot konsumenten

Inte heller bedrägeriet mot konsumenten är illegalt, men det kan få kunden att köpa en dålig produkt eller tjänst, kanske till och med något som kunden inte har behov av.

Som tidigare nämnts bygger affiliate marketing på gemenskap, att det finns en samhörighetskänsla mellan affiliaten och konsumenten. Låt oss säga att du följer en blogg, du gillar den som skriver bloggen, det som skrivs där stämmer bra överens med dina värderingar eller intressen. I texten finns det en länk och bloggaren uppmanar dig att klicka på länken, “den går till en bra produkt”. Du klickar på länken och gör ett inköp. Du har blivit påverkad av din “vän” bloggaren att köpa en produkt du kanske inte annars hade köpt. Bloggaren i sin tur, har tjänat lite pengar. Dessutom finns det affiliates som inte är så nogräknade. De tar med reklam, länkar med mera från alla möjliga annonsörer. Om produkten är bra eller dålig kvittar för dem. Deras huvudsakliga mål är att tjäna pengar.